ČAS

4. 7. 2007

Každá sekunda je vzácnosť, každý okamih je ako vlna tichého vetra, ktorého závan nás obostiera svojím nekonečným spaľujúcim zábleskom. Prežiť chvíľu znamená otvoriť si svoje srdce a nechať voľne prúdiť dotyk prítomnosti. Čas je vzácnosť, o ktorú sa treba starať. Čas nie je našim pánom a my nie sme jeho sluhami. Času nemožno rozkázať, ale takisto on nemôže z nás urobiť otrokov.

Čas je plynutie, čas je i zastávka. Čas je odpočinok, v ktorom nachádzame vlastnú podstatu, v čase získavame i strácame. Čas je bodom poznania i bodom zabúdania.

Čas je ako tlkot nášho srdca, vnímame ho v každom vdychu a výdychu, v každej myšlienke. Nie je možné ho zachytiť, uväzniť, skrátiť, ani predĺžiť, ale možno ho spravovať. Sme správcami svojho času.

Čas je celok, ale v každom momente iný a záleží iba na nás ako si ho rozdelíme. Ak pridáme na jednu stranu, uberieme tým na strane druhej a naopak. Preto čas treba spravovať rozumne, precítene, tak, aby nám bol stále na osoh.

  • Každý z nás má rovnaký čas - stále je to 24 hodín denne. Preto si ho môžeme zadeliť tak, aby nám mohol prinášať aj radosť a spokojnosť.
  • Vždy si vyhradzujeme čas na to, čo je pre nás dôležité. Preto pri rozhodovaní sa, čo je naozaj dôležité, treba prizvať nielen rozum, ale aj srdce.
  • Ten, kto vraví, že nemá čas, klame. Pretože to vraví iba preto, že v danom momente povýšil na vyššie miesto niečo, čo je pre neho oveľa dôležitejšie.
  • Ten, kto si nedokáže zadeliť čas a využiť ho aj pre seba, pre svoj vlastný rozvoj, tomu budú čas zadeľovať a určovať iní. Takýto človek potom nikdy nenaplní svoje miesto v živote.
  • V množstve záväzkov, povinností a úloh si vždy treba vybrať tie najdôležitejšie. Inak skončíme v sieti neustálych povinností a cieľov a život sa stane iba plytkým riečiskom bez pohybu, bez radosti, bez búrlivého vodopádu, bez poznania.
  • Nespoliehajme sa na to, že čosi pre seba môžeme urobiť aj neskôr. V neustálom odkladaní toho, čo je pre nás naozaj užitočné, potrebné a krásne, stratíme zmysel a cieľ svojej vlastnej existencie. Stratíme zmysel a krásu žitia a nikdy nenaplníme svoj osud.


Zverejnil jaro  

0 komentárov:

Zverejnenie komentára