Optimisti a pesimisti.

20. 7. 2007

V zásade existujú dva druhy ľudí, pesimisti a optimisti.
Pesimista Vám samozrejme povie, že je „realista“. Tvrdí, že život je ťažký, všeličo v ňom nevychádza a nie je to práve najlepší nápad, chystať si sklamania. Pesimista verí, že ak očakávate, že vám niečo nevyjde, nebudete sklamaný, ak sa to naozaj stane. Istotne nie je prekvapením, že pesimista prežíva oveľa viac sklamaní ako optimista. Dôvod je jednoduchý. Vyhľadáva neúspechy. Vyžaduje dôkazy, že jeho negatívne predpoklady sú odôvodnené. Využíva negatívne skúsenosti ako zbraň a dôkaz proti múdrosti optimizmu. Je presvedčený, že optimista strká hlavu do piesku a jednoducho nechápe realitu života.
Optimista chápe, že nikto nemá jasnovideckú guľu, aby predvídal budúcnosť. V každom prípade optimista iba háda a predpokladá, kde je pravda, zatiaľ čo pesimista je skalopevne presvedčený, že to nevyjde. Keďže nikto nevie, čo sa naozaj stane, optimista verí, že je oveľa múdrejšie, že sa žije oveľa príjemnejšie a radostnejšie, ak je človek optimista a očakáva v živote to najlepšie. Jednou z najzákladnejších zásad je, že vaša energia sa uberá tým smerom, ktorým ste sústredili pozornosť. To platí pre každého človeka na zemi, pre optimistu a pesimistu rovnako, či sa to niekomu páči alebo nie.

Samozrejmosť - ale riadime sa tým?
Občas sa človeku zdá, že život je jeho nepriateľom, nič mu nevychádza, ako by chcel, má pocit, že sa všetko proti nemu potajomky sprisahalo. Je však nevyhnutné aby sme si uvedomili, že život nie je naším nepriateľom. Neexistuje žiadne sprisahanie. Život je jednoducho život. Je taký aký je. Tým faktorom, ktorý vám natoľko znepríjemňuje život, že vám pripadá ako nepriateľ, je myslenie. V ničom inom to nie je. Naozaj môžete byť rovnako úspešní ako ostatní ľudia.
Aj keď sa zdá byť tento názor samozrejmý, sú v ňom ukryté hlboké myšlienky. Život sa nikomu z nás neprispôsobí a neušetrí nás náročných úloh. Ak chceme mať iné životné skúsenosti, ak chceme byť pokojnejší, musíme sa zmeniť my!
Ak ste nahnevaní, nosíte v hlave zlostné myšlienky. Ak ste stresovaní, zaťažujú vás strasujúce myšlienky. Ak sa ľutujete, v hlave vám víria myšlienky plné sebaľútosti. Hoci zväčša nemôžete prispôsobovať život svojím potrebám, je dobré, že môžete ovládať svoje myslenie. Môžete ho zmeniť, môžete ináč pristupovať k životu a reagovať naň. Závisí to iba od vás. Je v silách každého z nás zmeniť prístup k životu, očakávania i názory.

Zverejnil jaro  

0 komentárov:

Zverejnenie komentára